Poverenie zostaviť vládu získal ľavicový centrista Enrico Letta

24.04.2013 Celý región

Rím (TASR) - Zostavením novej talianskej vlády poveril dnes prezident Giorgio Napolitano centristicko-ľavicového politika Enrica Lettu.
Dezignovaný premiér uviedol, že chce rýchlo konať v záujme vytvorenia novej vlády a ukončiť tak už osem týždňov trvajúcu patovú politickú situáciu v Taliansku.
Krátko po prevzatí poverenia na zostavenie vlády 46-ročný Letta pred novinármi uviedol, že sa chce k prezidentovi vrátiť v čo najkratšom čase po tom, ako s politickými stranami prerokuje podporu pre svoj kabinet.
Letta, ktorý má za sebou dlhoročnú kariéru poslanca parlamentu, spresnil, že prijal prezidentovu ponuku, aj keď si je vedomý obrovskej zodpovednosti i toho, že talianska politická scéna "stratila všetku dôveryhodnosť".
Ako premiér sa chce Letta sústrediť na zníženie miery nezamestnanosti, presadenie inštitucionálnych reforiem a chce apelovať na Európsku úniu, aby zmenila svoj súčasný kurz, ktorý sa podľa jeho názoru "príliš zameriava na úsporné opatrenia".
Letta je synovcom Gianniho Lettu - dlhoročného šéfa kancelárie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Na talianskej politickej scéne je Enrico Letta považovaný za umierneného politika, ktorý je prijateľný aj pre stredopravé spektrum, napísala agentúra Reuters.
Staronový taliansky prezident začal v utorok "rýchle série" stretnutí zamerané na vytvorenie vlády. Politické strany vyzval, aby sa promptne dohodli na zostavení novej vlády. Zároveň ich kritizoval, že k vytvoreniu politického spojenectva pristupujú s "hrôzou". Strany sa majú podľa Napolitana vyrovnať so skutočnosťou, že žiadna z nich v parlamentných voľbách, ktoré sa konali 24.-25. februára, nezískala väčšinu ani v jednej z komôr zákonodarného zboru.
Stredoľavý blok, ktorý má väčšinu v dolnej snemovni, nie však v hornej - Senáte, doteraz odmietal možnosť spojenectva s pravicovým táborom vedeným bývalým premiérom Silviom Berlusconim. Nepodarilo sa mu presvedčiť ani protestné hnutie komika Beppeho Grilla, aby sa k nemu pripojilo.
 

Vyberte región